Počinje energetska obnova - Minerva će zasjati u novom ruhu najkasnije do rujna 2020.

Počinje energetska obnova -  Minerva će zasjati u novom ruhu najkasnije do rujna 2020.

- Prošlo je točno godinu dana od kada smo predali papire i kako bi se oni usuglasili da smijemo danas ugovoriti radove. Ugledna tvrtka Radnik dobila je zadatak da preko 30.000 kvadrata obnovi u istom vremenu u kojem su oni premetali papire. To nije država, to je sramota i zato sam nezadovoljan. To nam je na žalost standardna dinamika države. – Naglasio je to na današnjem potpisivanju ugovora s izvođačem radova na obnovi hotela Minerve župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

 Riječ je o prvoj velikoj obnovi nako četrdesetak godina od izgradnje hotela i trenutno najvećem projektu energetske obnove u Varaždinskoj županiji, ukupne vrijednosto  82,5 milijuna kuna. Financijsku konstrukciju zatvorili su sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj  iz kojega je odobreno bespovratnih 37,8 milijuna kuna, te  10 milijuna kuna iz  Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova dok će Županija osigurati preostalih 35 milijuna kuna premda je riječ o objektu od nacionalnog interesa jer čak 85% pacijenata dolazi iz drugih krajeva RH.Ovo je prvi u nizu objekata koji kreće u obnovu te će se na taj način Varaždinske Toplice pretvoriti u najveće gradilište u Varaždinskoj županiji.

Minerva je izgrađena 1981.godine, ukupno broji  oko 400 kreveta u 260 soba. Posljednji veći zahtjev na zgradi Minerve bio je 2000. godine kada je bila rekonstrukcija 3.kata.  Ugovor o izvođenju radova potpisali su Mirko Habijanec, predsjednik Uprave tvrtke Radnik građevinarstvo i građevinska industrija d.d. Križevci i ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice dr. Denis Kovačić.- Nakon gotovo 40 godina kreće se u obnovu naše Minerve. Minerva će promijeniti ruho, ali kako je i župan rekao samo, ruho nije dovoljno da bismo bili konkurentni na zdravstvenom i turističkom tržištu. Nakon energetske obnove poraditi će se i na uređenju interijera. Ovo već sad diže standard, a truditi ćemo se to raditi i dalje. – naglasio je Kovačić.  Energetskom obnovom postići će se poboljšanja energetskih svojstava zgrade čime će se smanjiti troškovi  grijanja I hlađenja, a smanjit će se I utrošak električnu energije i poboljšati udobnost, kvaliteta zraka i zaštita od buke.Na postojećoj zgradi rehabilitacijsko-smještajnog objekta „Minerva“ za potrebe energetske obnove predviđeni su opsežni građevinski, strojarski i elektrotehnički radovi.Energetska obnova uključivat će zahvate na toplinskoj ovojnici zgrade (vanjski zidovi, vanjski stropovi, grede i stupovi, vanjska stolarija, neprohodni ravni krovovi, kosi krovovi, prohodni ravni krovovi – terase) te popratne radove nužne za zahvate modernizacije strojarskih i elektrotehničkih sustava, zahvate modernizacije unutarnje rasvjete novom energetski visokoučinkovitom LED rasvjetom, izvedbu integrirane sunčane elektrane na krovovima zgrade te modernizaciju sustava GVHK - grijanje, ventilacija, hlađenje i klimatizacija te uspostavu centralnog nadzornog upravljačkog sustava.
Time će se godišnja potrošnja primarne energije smanjiti za 59,66 % u odnosu na godišnju potrošnju primarne energije prije provedbe mjera energetske obnove, a smanjit će se i emisija CO2 za 58,44 % te će zgrada iz energetskog razreda E prijeći u energetski razred A+. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“ Na današnjem potpisivanju prisustvovali su i savjetnica župana Natalija Martinčević, zamjenik župana Robert Vugrin, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Varaždinske županije Slađana Miočić, predsjednik Upravnog vijeća SB Varaždinske Toplice Željko Bedeković i zamjenik ravnatelja Damir Mihalić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.