Hrvatska u Kninu slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja

knin

U svom kraljevskom gradu Kninu Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. To je dan kada je vojno redarstvenom akcijom Oluja prije 23 godine oslobođen Knin - dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a na kninskoj se tvrđavi zavijorila hrvatska zastava.Na današnji dan prije 23 godine počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata "Oluja" u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH).

Veličanstvena pobjeda

Bila je to veičanstvena pobjeda podsjetila je na svečanosti Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska Predsjednica, pobjeda na jedinstvenom ratištu, a potpuni poraz agresor je doživio u daljnjim vojnim operacijama u Bosni i Hercegovini, čime su stvoreni preduvjeti za postizanje mira, koji i danas živimo. S odmakom vremena operacija „Oluja“ ima sve veću povijesnu važnost i postaje doslovce „školski primjer“ uspješno vođene vojne operacije, koja se proučava na mnogim vojnim školama u svijetu.  Pred nama su sada novi izazovi. Prioritet je daljnja izgradnja pravednijeg društva i stvaranje boljih uvjeta za život svih hrvatskih državljana. Zadovoljan građanin najveća je snaga društva i države. A snažna država uvjet je sigurnosti u suvremenom svijetu, punom dinamičnih sigurnosnih izazova u promjenjivom bližem i širem sigurnosnom okruženju. Stoga je izgradnja učinkovitog Sustava domovinske sigurnosti jedan od težišnih nacionalnih prioriteta, koji moramo ostvariti kako bismo osigurali sigurnost i stabilnost sustava te bili spremni odgovoriti na sve moguće sigurnosne izazove i prijetnje. Kao odgovorna članica Europske unije i NATO-saveza deklarirali smo dostizanje određenih ciljeva i u području obrane, ali ne samo zbog preuzetih međunarodnih obveza i vjerodostojnosti odgovorne članice NATO-a, već i radi jačanja ukupnih sposobnosti Hrvatske vojske i Sustava domovinske sigurnosti u cjelini... 

Domovinski rat pokazao je vrhunski karakter hrvatskoga vojnika. A taj karakter počiva na domoljublju, vojničkoj spremnosti i moralnim vrlinama. Na tim odlikama odgajamo i nove naraštaje hrvatskoga vojnika i zato je hrvatski vojnik i danas, kao što je bio u Domovinskom ratu, jedna od najprepoznatljivijih sadržajnica Hrvatske diljem svijeta.Kao što je hrabrošću, požrtvovnošću i domoljubljem hrvatski vojnik bio ključan čimbenik u svim našim vojnim uspjesima tijekom Domovinskog rata i danas se hrvatski vojnici ističu sjajnim rezultatima u vojničkoj obuci i požrtvovnošću u domovinskim zadaćama, kao i u zadaćama i misijama potpore miru u mnogim državama diljem svijeta.

Hrvatski vojnici stavili znak jednakosti s hrvatskim narodom 

Premijer Plenković poručio je - To je nešto što uvijek moramo imati na umu kada govorimo o žrtvi hrvatskih branitelja, svih koji su poginuli za domovinu te 1995., ali i ranije - rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši da je Oluja označila trajan mir i slobodu našoj Domovini, preokrenula ravnotežu snaga i u Bosni i Hercegovini te omogućila Daytonsko-pariški mirovni ugovor.Nakon 'Oluje' ništa više nije bilo isto", rekao je predsjednik Vlade, istaknuvši da činjenica da su hrvatski branitelji, hrvatski policajci, hrvatski vojnici stavili znak jednakosti s hrvatskim narodom i obrnuto, danas, 23 godine kasnije, jako puni znači. 

"Znači poštivanje hrvatske države, poštivanje hrvatskih institucija, njihov značaj i njihovu ulogu", što je, naglasio je, "izrazito važno u modernom hrvatskom društvu kad smo, osim slobode i neovisnosti ostvarili sve strateške nacionalne ciljeve.""Imamo slobodu, demokraciju, svoje institucije i čvrsto smo usidreni i u Europsku uniju i Sjevernoatlantski saveze", rekao je Plenković, zaključivši da nema tog strateškog cilja koji Hrvatska nakon "Oluje" i Domovinskog rata nije ostvarila.

Trenuci ponosa

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. Hrvatske snage u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji stavljene su u stanje pripravnosti radi mogućeg napada Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske iz BiH.
U prvim satima nakon napada predsjednik RH Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima. Svi oni koji nisu djelatno sudjelovali u pobuni pozvani su da ostanu kod svojih kuća i bez straha dočekaju hrvatsku vlast.
Na početku operacije Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uništilo je neprijateljsko radio-relejno čvorište Ćelavac te središta veze na Petrovoj i Zrinskoj gori.  Istoga dana oslobođeni su Sveti Rok nedaleko od Knina, koji se našao u okruženju, kao i više gradova i sela na širemu okupiranom području.Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. 

SsvečanostI je nazočan cijeli hrvatski državni vrh, visoki državni i vojni dužnosnici, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u "Oluji" i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata. Program je počeo u 6.30 budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH. Predsjednici Republike Hrvatske i vrhovnoj zapovjednici oružanih snaga Kolindi Grabar-Kitarović prijavak je podnio general bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske. Položeni su vijenci na Spomeniku hrvatske pobjede "OLUJA 95. Zatim su uslijedila prigodna obraćanja predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. 

Hrvatska zastava i program na tvrđavi

Program na Kninskoj tvrđavi počeo je u uz nazočnost visokih državnih i vojnih uzvanika čitanjem povjesnice o VRO Oluja, zvonjavom crkvenih zvona i podizanjem zastave Republike Hrvatske. Nakon toga pročitana su imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, uz minutu šutnje. Slijedio je počasni plotun iz topničkih oružja, let zrakoplova i program akro grupe HRZ-a "Krila Oluje te nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sv. Juraj. Uslijedio je mmohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je služena misa za Domovinu. Misu je predvodoi šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvu s vojnim biskupom u RH Jurom Bogdanom, e potom su dočekani sudionici ultra maratona Šibenik Knin.Održana je i Vojno akrobatska ceremonijal uz program Počasno zaštitne bojne na Trgu Dr. Ante Starčevića.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.