Uz 70. obljetnicu Opće deklaracije o ljudskim pravima i dodijeljene godišnje nagrade HHO-a

LJUDSKA PRAVA HHO

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanosti u prigodi 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima i dodjeli godišnjih nagrada za ljudska prva Hrvatskog helsinškog odbora za 2018. godinu. Čestitavši dobitnicima Predsjednica je kazala kako su osobe po kojima su nagrade nazvane bili ljudi koji su u svakom vremenu znali čuvati i promicati ljudska prava i međuljudski dijalog, kao što je i Hrvatski helsinški odbor dao svoj doprinos u uvažavanju i poštivanju ljudskih prava i sloboda u Hrvatskoj.

"Većinom smo svi zajedno bili usmjereni na zaštitu ljudskih prava pojedinaca i raznih manjina, no možda smo pritom zanemarili činjenicu kako su i većini ugrožena neka prava i slobode", istaknula je Predsjednica te naglasila kako se, prije svega, radi o socijalnim pravima."Pitanje ljudskih prava u Hrvatskoj danas je prije svega socijalno pitanje. Pridružujem se stoga svima koji od države traže novi zakonski okvir u segmentima radnog prava te porezne i drugih politika koji utječu na pravednost raspodjele društvenog bogatstva, jer nije čovjek tu radi kapitala i profita nego kapital i profit trebaju služiti čovjeku, a država za to mora osigurati pravni okvir", kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.Ocijenila je kako je Hrvatskoj nužna socijalna agenda koja će odrediti, ne granicu osobnog siromaštva, nego granicu osobnog dostojanstva svakog čovjeka. Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava dodijelio je nagrade za promicanje ljudskih prava profesoru Pravnoga fakulteta u Zagrebu Ivanu Šimonoviću, voditelju Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Tvrtku Barunu, novinarki HRT-a Ani Tomašković i odvjetniku iz Sarajeva Ahmedu Žiliću. 

Ivan Šimonović dobitnik je nagrade "Miko Tripalo" koja se dodjeljuje za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava tijekom protekle godine, dok je Tvrtko Barun dobitnik nagrade "Mašović-Vincetić-Nikolić" za doprinos u promicanju vjerske tolerancije, međureligijskog dijaloga i ekumenizma. Nagrada "Joško Kulušić" za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja, a koje nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde dodijeljena je novinarki Ani Tomašković, dok je sarajevski odvjetnik Ahmed Žilić dobitnik Međunarodne nagrade koja se dodjeljuje pojedincima za životno djelo, koji su izvan granica Hrvatske dali značajan doprinos razvoju i praksi ideje ljudskih prava.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.