U Opatiji izložbom i proglašenjem pobjednika netom završen 13. festival kamelije

U Opatiji izložbom i proglašenjem pobjednika netom završen 13. festival kamelije

Opatija i opatijska rivijera, to mondeno turističko odredište koje začetke turizma bilježi još iz vremena Austro-ugarske monarhije, prije više od 175 godina, i u ovim našim vremenima pomno njeguje i čuva svoj nekadašnji sjaj i izvanvremensku ljepotu.

Opatija je i danas svjetski znano turističko odredište s mnoštvom grandioznih hotela i ne samo onih iz vremena Monarhije jer takvom su se glamuroznom stilu građenja pridružili i suvremeni investitori. A koliko primjerice dobar začin pridonosi dobrom jelu toliko slici Opatije pridonosi i njezina krajobrazna arhitektura - mnogobrojne uređene zelene površine i cvjetne lijehe, raskošni grmovi i drveće te drugi hortikulturni elementi na šetnicama, u parkovima, privatnim i javnim hortikulturnim površinama, što obilato pridonosi i njezinom današnjem šarmu i glamuru.

 

Posebnu čar Opatiji danas daju njezini parkovi puni mediteranskog raslinja, a u ovo ranoproljetno doba godine vrijeme je bujnih, rascvjetalih magnolija, dok se s mirisima mora natječu raskošna šuma lovora, te grmovi ružmarina i raznobojnih kamelija nježne, profinjene ljepote i neprolazne elegancije.

 

Priča o kameliji počinje ljubavnom pričom trgovca Scarpe

A upravo kamelija, kao jedan od četiri opatijska cvijeta postala je i njezin zaštitni znak i simbol te je Opatija, ta elegantna i dostojanstvena "stara dama" postala sinonim “dame s kamelijama” prema istoimenom filmu odnosno romanu. Opatija se tako već više od 175 godina izjednačava s profinjenom ljepotom toga cvijeta, kome posebnu pozornost u posljednje vrijeme pridaje i Grad i Turistička zajednica grada Opatije, podržavajući svoje hortikulturne stručnjake i Udrugu ljubitelja kamelija u njezinu širenju po privatnim i javnim prostorima, vrtovima i parkovima diljem opatijske rivijere pa i šire.

Danas u Opatiju zbog toga cvijeta, koji cvate zimi i u rano proljeće pa ponovno s jeseni, hrli i sve više suvremenih nomada željnih odmora od gradske vreve. Dolaze  ne samo zbog njezine blage klime, mirisa mora već i zbog užitka u njezinim parkovima i profinjenoj ljepoti kamelija, cvijeta čijim mnogobrojnim inačicama i bojama od jarko crvene do ružičaste, bijele, prošarane pa sve do žute naprosto ne možete odoljeti.

Opatijska udruga ljubitelja kamelija članica je Međunarodne udruge ljubitelja toga cvijeta, a u svom radu sve uspješnije potiče njezin uzgoj i sadnju u rasadnicima i u privatnim vrtovima. Udruga Kamelija radi i na senzibiliziranju za kameliju djece i mladih, organizira stručne skupove, potiče kulturno i umjetničko izražavanje na temu kamelije te njezinu uporabu promovira i u gastronomiji i prirodnoj kozmetici, a kruna aktivnosti Udruge je izložba koja se upriličuje u sklopu Festivala kamelija koji se održava u kontinuitetu od 2008. godine.

Festival kamelije i 13. izložba najljepših kamelija iz opatijskih vrtova

Festival kamelije u Opatiji, koji se ove godine održavao 13. godinu za redom bio je povod i našeg dolaska u Opatiju. Tako smo unatoč strogih mjera uslijed pandemije koronavirusa, na poziv predsjednice Udruge Mire Shalabi nas dvoje turističkih novinara “potegnuli s kontinenta” i odmah po dolasku na otvorenje izložbe ostali osupnuti izvanrednom ljepotom cvjetova različitih veličina, boja i oblika koje u svojim privatnim vrtovima njeguje i uzgaja 140 članica i članova opatijske Udruge kamelija.

Mira Shalabi, predsjednica Udruge kamelija

Mira Shalabi, predsjednica Udruge i njezinih desetak kolegica potrudile su se da ovogodišnja izložba, premda zbog epidemioloških mjera nije mogla biti otvorena za mnoštvo posjetitelja, bude reprezentativna i raskošna, kao što su u ovo vrijeme raskošni i grmovi s kojih su izloženi cvjetovi bili ubrani. Ne manje raskošan i svečan bio je i program otvaranja izložbe na kojem su nastupili talentirani opatijski glazbenici te pjevači i pjevačice, pa i jedna pjesnikinja.

 

Priča o opatijskoj kameliji ima svoju romantičnu povijest

Prvu kameliju sorte Camellia japonica s prefiksom Rubra simpleks u Opatiju je dao dopremiti ugledni tršćansko-riječki trgovac Iginio Scarpa. U dopremanju iz kraljevskog parka u Pillnitzu kod Dresdena pomogao mu je šogor Giovani Guglielmo Sartorio davne 1845., a Scarpa je kameliju poželio zasaditi u parku uz svoju vilu kao simbol ljubavi i sjećanja na svoju prerano preminulu suprugu Angiolinu. I dok je Scarpa uređujući perivoj oko vile Angioline, vilu i kameliju posvetio svojoj ljubljenoj, po uzoru na romantični Taj Mahal, danas, ta je ljubav okrenuta prema cvijetu - kameliji prema kojoj ljubav gaje mnogobrojne uzgajivačice i uzgajivači, ljubiteljice i ljubitelji toga cvijeta udruženi u opatijsku Udrugu ljubitelja kamelija.

Program otvaranja uz glazbu i poeziju

Program otvaranja izložbe Izložbe kamelija 2021. vodio je Dražen Turina-Šajeta. Na otvorenju izložbe pozdravnim govorom nazočnima se obratila Mira Shalabi, predsjednica Udruge, a riječi podrške Udruzi uputio je i Ivo Dujmić gradonačelnik Opatije. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su pjevačica HNK Rijeka Gabrijela Deglin uz pratnju pijaniste Vladimira Babina, izvođenjem arije „Addio del Passato“ iz Opere Traviata. Potom je nastupila Laura Valenčić, violina, učenica 5. razreda OŠ i 4. razreda Muzičke škole, uz pratnju oca Aleksandra Valenčića. Izvela je Vivaldijev Concert u A-molu, prvi stavak i djelo Oskara Riedinnga, Koncert u G-duru, prvi stavak. Svoje pjesme o kamelijama i Opatiji recitirala je Ivanka Klovar, članica Društva književnika Rijeka i članica Udruge Kamelija, dok je svečani program završio uz nastup Doriana Rubeše, učenika 7. razreda OŠ i 5. razreda Muzičke škole sa skladbama "Opatijo Bajna" i "Va Opatije", Daniela Načinovića.

 

Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci na izložbi kamelija

- Škola za primijenjenu umjetnost u Rijeci priključuje se Međunarodnoj izložbi kamelija počevši od 2015. godine na poziv Udruge ljubitelja kamelija Opatija. Suradnju bilježimo i 2017. godine a i ove 2021. godine s unatoč korona krizi i u skladu s epidemiološkim mjerama ipak ostvarenom Međunarodnom izložbom kamelija i to ljepšom nego ikad prije. Drago nam je da smo i ove godine pridonijeli sveukupnom ugođaju izložbe. Likovnoj izvedbi kamelija priključuju se kao i uvijek svi odjeli Škole: Grafički dizajn, Kiparski dizajn, Aranžersko-scenografski dizajn te Industrijski dizajn, a svaki odjel cvijet kamelije predstavlja u svomu karakterističnom izričaju - riječi su nastavnice Mirte Grandić.

Sudjelovanje u projektima, odnosno izložbi poput ove, učenicima donosi poželjno iskustvo jer ovim putem uče kako reagirati na zadanu temu te kako upotrijebiti znanje, alat i materijale primjerene pojedinom smjeru, odnosno pojedinom nastavnom predmetu dok se posjetitelji ovom prilikom upoznaju s vrijednim radom učenika Srednje škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci. Osim radova učenika u sklopu nastave, ove godine izvedenih pod paskom nastavnica mentorica Laure Herceg, Vesne Jakovčić, Nine Bačić Mencer, Annamarie Šikić i Mirte Grandić, na izložbi nastupa i školska Učenička zadruga Janko Polić Kamov s prigodnim suvenirima na temu kamelija koji kao i uvijek plijene pozornost posjetitelja s cvjetovima i ostalim izlošcima na izložbi.

Umjetnički izričaj Vedrane Franelić - savršeni spoj cvijeta kamelije i glagolijce u nakitu od keramike

 

Svoje mjesto na ovogodišnjoj izložbi kamelija u paviljonu Juraj Šporer pronašla je i umjetnica Vedrana Franelić koja je svoj umjetnički poriv nadogradila u zrelijoj dobi kada je nakon građevinskog fakulteta i dugogodišnjeg staža u ICT sektoru odlučila upisati Akademiju primjenjenih umjetnost u skopu koje je jednu studijsku godinu provela i u Veneciji. Njezin izričaj u keramici posebno je zapažen u projektima vezanim uz glagoljicu, a ovdje na izložbi kamelija predstavila je svoj unikatni nakit od keramike, predivnih boja i porculanskog sjaja, kakav znaju odraditi samo izvrsni znalci. Motivu glagoljice dodala je ovaj puta kameliju te stvorila nakit koji ima svoju ljepotu i zanimljivu priču- o hrvatskoj povijesti i kameliji kao cvijetu ljubavi. Vedrana je izložila i keramičku skulpturu te nekoliko slika, sakralnih motiva. U svom promišljanju svijeta i umjetnosti Vedrana polazi od koncepta ishodišta i polazišta svakog čovjeka te u radu Punto sacro ukazuje na nužnu uravnoteženost čovjeka u prostoru i vremenu, ali u sebi samom, stavljajući naglasak na njegovu anatomsku strukturu u obliku dekomponiranog i stiliziranog sakruma. 

Festival za pamćenje

Gledajući pak cjelovitost Festivala kamelija i njegovo promišljanje za koje je ove godine najzaslužnija bila Mira Shalabi u ulozi glavne organizatorice treba pohvaliti izvanrednu koncepciju koja je obuhvatila bogatu kulturu življenja na opatijskoj rivijeri objedinivši u festivalu sve što je lijepo i pozitivno te treba čestitati svima - organizatorima, uzgajivačima kamelija, umjetnicima, školama, likovnjacima, pjesnicima... Gradonačelniku i Turističkoj zajednici Opatije i svima koji su pomogli ili sudjelovali na događanju s kojeg je svatko otišao prepunog srca i duše.

NAGRADE za najljepše kamelije na izložbi i u vrtovima

Festivalske nagrade se dodjeljuju po kategorijama Cvijet i grm prema izboru na terenu, dok u izboru najljepše kamelije s izložbe sudjeluje publika.

Ovogodišnji nagrađeni u kategoriji - Cvijet kamelije:

1. SOFIJA ŠMITRAN IZ RIJEKE

2. INGEBORG PRASNIKAR IZ POLJANA, OPATIJA

3. ANTONIJA CVETKOVIĆ iz OPATIJE

Nagrađeni u kategoriji - Grm kamelije:

1. SOFIJA ŠMITRAN IZ  RIJEKE

2. NIKOLA TURINA IZ OPATIJE

3. SOFIJA ŠMITRAN IZ RIJEKE

 Izbor najljepšeg cvijeta prema glasovima publike:

1. ČEDNA HOTZI RAFFANELLI, OPATIJA 

 

2. MARIJA BENKO, MOŠĆENIČKA DRAGA

 

 

3. DOLORES MILETIĆ, RIJEKA

4. MIRJANA MENDRILA, KASTAV

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.