Rješavanje pitanja certifikata i dozvola ključno za jačanje izvoza u Kinu

Rješavanje pitanja certifikata i dozvola ključno za jačanje izvoza u Kinu

„Hrvatske tvrtke prepoznale su razvoj Kine, a najviše prostora za daljnji rast suradnje vidim u plasiranju visokokvalitetnih hrvatskih proizvoda na kinesko tržište, prvenstveno prehrambenih. Prilika za iskorištavanje tog potencijala je i sastanak šefova Vlada 16+1, koji će se sljedeće godine održati u Hrvatskoj kao rezultat kvalitetne suradnje na političkoj razini. Za gospodarstvenike je tu ključna tema rješavanja pitanja certifikata i dozvola izvoza pojedinih proizvoda“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić otvarajući Hrvatsko-kineski poslovni forum na kojem je potpisan i Memorandum o razumijevanju i suradnji između HGK i Odjela za trgovinu pokrajine Zhejiang.

„Cilj nam je uspostaviti kvalitetnu platformu za jačanje ekonomske suradnje Kine i Hrvatske“, izjavio je Gu Jianxin, direktor Odjela kineskih vanjskih i prekomorskih poslova

Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, predstavio je sve prednosti koje se institucionalno nude kineskim ulagačima i pozvao ih da investiraju u naše industrijske zone koje im pružaju svu potrebnu logistiku za ulaz na europsko tržište.

„Rezultati iz prvih šest mjeseci ove godine pokazuju značajan porast trgovinske razmjene, a iako su ti brojevi ohrabrujući, uvjeren sam da postoji još mnogo prostora za razvoj suradnje. Hrvatska će ubuduće intenzivno raditi na modernizaciji lučke i željezničke infrastrukture, što bi nas trebalo učiniti još privlačnijima kineskim investitorima“, naglasio je Antonić.

Zhu Congjiu, zamjenik guvernera pokrajine Zhejiang, detaljnije je prezentirao tu pokrajinu koja donosi 7 posto ukupnog kineskog BDP-a i 13 posto izvoza.

„Hrvatske je važna za uspostavu bolje ekonomske suradnje Kine i ovog dijela Europe. Naša dosadašnja suradnja je dobra, a hrvatski proizvodi poput drva, meda i vina dobro se prodaju u Kini. Uvođenje eura kojem Hrvatska stremi dodatno će doprinijeti boljim ekonomskim odnosima“, poručio je Congiju. Pohvalio je političku suradnju i istaknuo kako su sajmovi na kojima se predstavljaju hrvatske tvrtke temelj na kojem se treba graditi snažnija suradnja ubuduće.

„Naša pokrajina konstantno napreduje i otvara se prema svijetu, kao i cijela Kina. To je naš put i ubuduće, otvaranje i širenje suradnje sa svim zemljama pa tako i Hrvatskom. Imamo najveću luku na svijetu, a kod nas posluju i tri najveće platforme za e-trgovinu. Cilj nam je stvoriti slobodnu zonu za trgovinu poljoprivrednim proizvodima i pozivam hrvatske poduzetnike da nam pomognu u tom pothvatu“, izjavio je Sheng Qiuping, direktor odjela za trgovinu pokrajine Zhejiang.

U sklopu Foruma održani su i B2B razgovori predstavnika hrvatskih i kineskih tvrtki, a veliki interes hrvatskih gospodarstvenika za jačanje suradnje s Kinom jasno pokazuje i brojka od preko 60 tvrtki prijavljenih za sudjelovanje na Forumu.

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Kine prošle je godine iznosila 903 milijuna dolara i bilježi uzlazni trend. U Kinu smo izvezli robe u vrijednosti od 125,9 milijuna dolara, što je za 50 posto više u odnosu na 2016. godinu. Najviše izvozimo drvo, motorna vozila za posebne namjene, strojeve za preradu gume i plastike, mramor i lijekove.

Uvoz iz Kine u 2017. je iznosio 777,8 milijuna dolara (20,5 posto više nego u 2016.), a glavni uvozni proizvodi su aparati za mehanoterapiju, električni aparati za žičnu telefoniju, strojeve za automatsku obradu podataka, uređaje za klimatizaciju i sjedala.

Pozitivni trendovi vidljivi su i u turizmu, Hrvatsku je u 2017. posjetilo gotovo 160.000 kineskih turista (56,8 posto više nego u 2016.) koji su ostvarili 234.836 noćenja (52,5 posto više u odnosu na 2016.).

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.