Danas vas vodim u Cartagenu - kolumbijski Dubrovnik

Danas vas vodim u Cartagenu - kolumbijski Dubrovnik

Cartagena de Indias ili samo Cartagena je glavni i najveći grad departmana Bolivar na Karipskoj obali Kolumbije. Grad je prema popisu iz 2005. godine imao 892.545 stanovnika, po čemu je bio peti grad u Kolumbiji. Španjolci su osnovali grad 1. lipnja 1533. godine i nazvali ga prema lučkom gradu Cartagena u Murciji. Četvrti: Bocagrande, Getsemani, Blas de Lezo. Broj stanovnika: 914.552 (2020.) Osnivač: Pedro de Heredia
Broj stanovnika područja metropole: 1.003.685 ,Gradonačelnik: Dumek Turbay
Osnovano: 1. lipnja 1533. Površina: 572 km2 / Wikipedia/.

Kolumbiju oplakuju Tihi ocean i omiljenije Karipsko more na kojem su omiljena turistička odredišta Cartagena (čitati: Kartahena) i Santa Marta, te otoci San Andres, Providenca i Santa Katalina.

U Cartageni se doista može puno toga vidjeti. Na raspolaganju je niz odličnih hotela s povoljnim cijena pa tako u dobrom hotelu s tri zvjezdice možete naći smještaj sa zajutarkom već za svega 20 eura po osobi u dvokrevetnoj sobi, a u hotelu s četiri zvjezdice nekog hotelskog lanca već od 50 eura na dan, a u pet zvjezdica već od 60 eura na dan.

Požurite napustiti hotelsku sobu budući da vas očekuje niz zanimljivosti. Prvo otiđite na plažu u susjedstvu kako biste kožu u dvadesetak minuta sunčanja pripremili za sve duže sunčanje sljedećih dana boravka. To vrijeme iskoristite za lagano plivanje toplim Karipskim morem, ali se ne udaljavajte od obale zbog valova. Uostalom čuvari plaže i spasioci upozorit će vas dokle je granica.

Neizostavno će vas posjetiti maserke. Oborite im višestruko povišenu cijenu i dogovorite vremensko trajanje masiranja, ali za sutradan. I ne “padajte” na priču da će vam pokazati kako to rade jer će nastaviti s masažom. Čini mi se da jedino one odudaraju od poštenja Kolumbijaca.

A onda se vratite u svoj hotel i istuširajte, lagano odjenite i jeftinim taksi prijevozom otiđite u stari dio Cartagene. Cijene taksi prijevoza neće premašiti četiri eura. Čak i do zračne luke.

A kada dođete do starog dijela Cartagene dočekat će vas kula sa satom koja je neka vrsta odrednice i potpuno sačuvane zidine s kojih se pruža lijep pogled. Prošećite se po njima, slikajte se za euro s nekom od domaćih žena odjevenih u šarenu karipsku nošnju i prisjetite se povijesti koju ste, nadam se, pročitali na internetu.

Iako piše da su grad osnovali Španjolci 1533. godine, tu su Indijanci obitavali još 4.000 godina prije naše ere, dakle pred 6.000 godina!

Grad je današnji izgled dobio između 16. i 18 stoljeća, pa se luka, utvrde i skupine spomenika nalaze na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine. S pravom budući da je Cartagena upravo zbog zidina smatrana najbolje zaštićenim gradom u Južnoj Americi.

A to im nije bilo teško postići budući da je u pravo u njoj skupljano sve ukradeno blago južnoameričkih Indijanaca da bi bilo prevezeno u Španjolsku.

Nakon što ste se šetajući zidinama podsjetili prošlosti osvježite se smrznutim jogurtom ili svježe cijeđenim voćem, a godit će i izvrstan kolumbijski sladoled koji se ne topi tako lako na karipskim vrućinama. To možete učiniti ako sjednete na neku terasu, podnožje spomenika ili na klupicu nekog od njihovih tako lijepih malenih parkova s obavezno nekim spomenikom.

A sada je vrijeme da se uputite u šetnju prekrasnim uličicama s bokorima cvijeća, nizom zanimljivih trgovina u kojima ćete naići na umjetnike koji ukrašavaju tekstilne proizvode ili slikaju i naravno izvrsnih kafića i restorana.

Možda, kao i ja, naiđete na kubanski café restoran u kojem smijete pušiti u njemu kupljenu originalnu kubansku cigaru uz nastup odličnih glazbenika. Da, u Kolumbiji se ne smije pušiti nigdje u zatvorenim prostorima, a nisam ni vidio puno pušača.

Dok šećete ulicama razgledavajući prekrasne kuće ili ulične izložbe slikara, mladi ljudi će vas pozivati da posjetite neki od malih muzeja smaragda, a koji su istovremeno trgovine tim dragim kamenom kojim Kolumbija obiluje. Uđite bez obaveze i pogledajte izložbu. I kako ga se brusi.

Kolumbijci su miran narod i ne očekujte da će vas netko vući za rukav i tjerati da učinite nešto što ne želite. Ne vole nikakve sukobe, vrlo su tolerantni, pričljivi i uslužni, a njihove konobare “uvoze” ugostitelji iz mnogih južnoameričkih država upravo zbog tih krasnih odlika.

Večer je posebno zanimljiva. Neću puno pisati o više od stotinu noćnih dama zaista svih naraštaja koje oko 10 sati navečer preplave glavni trg ili klubovima s tom ponudom, ali sve pod paskom policije kako bi se izbjeglo nezgode. Upravo zbog te visoke tolerancije među njima prolaze obitelji s djecom i ne obraćajući pozornost na njih, a muškarci im jednostavno prilaze i propitkuju se o cijeni kao da su na tržnici. A ako mislite da ćete, kao turist, proći skuplje, slobodno se obratite sveprisutnoj turističkoj policiji koja će odgovoriti i na to pitanje. Kako je Cartagena i omiljeno gay odredište i muška je prostitucija razvijena.

A kada krenete dalje, zabavno je odabrati neki kafić na krovovima kuća. U njima se vjerojatno više pjeva i pleše negoli pije. I opet, ne bojte se nikome prići budući da je ozračje opušteno, spontano i dobrodušno. Ili izaberite romantičnu vožnju kočijama po stotinama godina starim ulicama. Ili samo večeru u nekoj od gostionica s ponudom jela svih kuhinja svijeta.

I, ne bojte se cijena. Sve je skuplje svega euro ili dva negoli u ostalim dijelovima Kolumbije. Ta, ipak je to njihov Dubrovnik, zar ne? I još jedna zanimljivost. Sve je daleko jeftinije negoli u Hrvatskoj, a razlika u cijeni između razvikanih i malih restorana u sporednim uličicama je vrlo mala. I, da, smjestit će vas za stol s nekime što je odlična prigoda da doznate nešto novo od sugovornika.
Ali sutrašnji dan svakako započnite na plaži. A ako vam je dosadno prva osoba do vas rado će prihvatiti razgovor s vama ili se možete pridružiti dečkima koji plešu...

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.