Nagual svjetsko vino Davora Zdjelarevića

vino zdjelarević

Na osmom izdanju "Vinskih razgovora s novinarom Tomislavom Stiplošekom" u wine baru zagrebačke kavane Procaffe, gostovao je Davor Zdjelarević osnivač prve privatne vinarije u Hrvatskoj (1985.) i prve difuzne vinarije u Hrvatskoj (2014.).Kušala su se vina od laganih vina linije Z light pa do linije velikih kupaža  Nagual. Z light je posebno kreirana serija vina s nižim postotkom alkohola. Cuve Blanc, Cuve Rose i Cuve Rouge mlada su, jednogodišnja vina,  s cvjetnim i voćnim aromama.

Seriju vina Z.W.S. (Zdjelarević Wine Selection) predstavljaju vina proizvedena u suradnji Davora Zdjelarevića i  vinara širom Hrvatske. Tridesetogodišnje enološko iskustvo te dobri odnosi i prijateljstva s mnogim  vinarima s kojima dijele strast za kreativnost potaknuli su obitelj Zdjelarević na osmišljavanje te serije vina . Proizvedena su u ograničenim serijama te namijenjena isključivo  restoranima i  vinotekama.Na Vinskim razgovorima kušan je Z.W.S. Sauvignon berbe 2014. Posjetitelji, novinari, vinski stručnjaci i drugi vinoljupci bili su iznenađeni godinom berbe tog Sauvignona i kvalitetom. Naime  nije uobičajeno da sauvignon odležava i da ga se tako oplemenjuje. Zdjelarević je pokazao da  sauvignon može odležavati i da se od njega mogu raditi velika bijela  vina.

Nagual je serija vina dobivena miješanjem zrelih vina odležanih u malim hrastovim bačvama (fr. Barrique 225 L) najmanje dvije godine.Kod Naguala bijelog iz 2013. godine razvila se rasprava, jer naravno, za to vino svi znaju jer je to jedno od prvih kultnih hrvatskih vina. Nagual bijeli je do sada rađen samo tri puta,  2007, 2010 i 2013. i Zdjelarević ga  postupno  pušta na tržište. Kao što se dalo zaključiti iz komentara publike za ovo vrhunsko bijelo vino bitno je što je to  kupaža (chardonnay, sauvignon) i nije jednosortno vino kao mnoga naša velika vina, a u svijetu su takve kupaže itekako priznate i cijenjene.

Z.W.S. Muškat brutal 2009 poslužen je tako da su boce bile skrivene i tražilo se od publike da pokušaju odgonetnuti o kojoj se sorti radi. Nakon više pokušaja, pristigao je jedan točan odgovor i naravno, nagrađen je buteljom Z.W.S. Muškat brutala 2009.To je vino dobiveno pomalo iz inata, a pomalo iz toga što ga je u trenutku berbe bilo vrlo malo pa se Zdjelarević nije mogao odlučiti što da radi s njim. "Vino je završilo u drvenim bačvama i čekalo svoju daljnju sudbinu. Kako smo ga jedanput do dvaput godišnje kušali, shvatili smo da se s vremenom razvija u nešto sasvim drugačije i jako, jako dobro. Na kraju smo dobili izuzetno moćno bijelo vino, koje je sada, nakon deset godina, u svojoj punoj kondiciji.", ispričao je Zdjelarević.

"Mislim da bi Muškat brutal morao kušati svaki vinoljubac, a posebno ljudi iz vinske struke, da vide što se od muškata može dobiti.Seriju vina Grof čine pjenušci Grasecco, Classic blanc de blancs, Classic Rose, Classic Muškat i Millenium. Grof Millenium je još jedan Zdjelarevićev eksperiment. Taj pjenušac je 15 godina odležavao na talogu. Zna se da naši najpoznatiji vrhunski pjenušci odležavaju 2 do 3 godine, a oni koji odležavaju 4 do 5 već spadaju u ekstreme . U ovom pjenušcu nema puno perlanja, ne pjeni se kao što smo navikli od pjenušaca, ali onog trenutka kada ga kušate shvatite da je to veliko vino.Finale večeri bila je  premijera vina Nagual crni, berbe 2016. I on je rađen samo tri puta do sada u godinama 2007, 2010 i 2016. To je još jedna velika, svjetska, a opet naša kupaža (Cabernet Sauvignon, Merlot).Na sljedećim Vinskim razgovorima, 13. 6. 2019., nastupit će  Franjo Kolarić iz Svete Jane sa svojim hit brendom Coletti.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.