'Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća' u Galeriji Dubrovnik

'Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća' u Galeriji Dubrovnik

Izložba Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća, nastala u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Umjetničke galerije Dubrovnik, dio je bogatog izložbeno-umjetničkog programa 75. Dubrovačkih ljetnih igara. Autorica je izložbe Iva Körbler, a kustosica Ivona Šimunović te će biti otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u petak, 19. srpnja u 21 sat. Izložbu osigurava Euroherc, dok je donator Orbico grupa.

Nit vodilja obljetničkih 75. Dubrovačkih ljetnih igara i jedna od tematskih konstanti hrvatskog slikarstva 20. i 21. stoljeća je Mediteran. Morski pejzaži s suncem okupanim otocima i kopnom, ali i ženski akt dio su priče o slikarstvu našeg Juga, kako se kolokvijalno naziva, koju priča cijela plejada slikara svih generacija nastavljajući tradiciju Ignjata Joba, Petra Lubarde, Otona Postružnika, Iva Dulčića, Antuna Motike, Otona Glihe i Frane Šimunovića. Umjetnici Mediterana i Juga čija će djela biti izložena prenose himničko i senzualno osjećanje slike, čija se vibrantna paleta bazira na hvatanju fenomena svjetlosti na pejzažu, kamenu, moru i raslinju u različito doba dana – od ranog jutarnjeg sunca, bliještećeg podnevnog do dubokih mrkih sjena zalaza. Ti su slikari sačuvali u svojem duhovnom oku sjećanje na hedonizam nekadašnjeg Mediterana.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 15. rujna.

Foto (c) NMMU, Orebić, Vilko Gecan, ulje na platnu, 1935.

Sjajni koncerti u Kneževu dvoru

Slavljeničko festivalsko ljeto dubrovačkoj publici i gostima donosi pregršt sjajnih koncertnih izvedbi u sklopu raskošnog glazbenog programa 75. Dubrovačkih ljetnih igara, a već u subotu, 20. srpnja, na pozornicu u atriju Kneževa dvora s onih najprestižnijih međunarodnih se penje fascinantni Max Emanuel Cencić. Vodeći svjetski kontratenor koji ima bogatu biografiju i još bogatiji diskografski opus te nominacije za nagradu Grammy ovom će prilikom nastupiti uz ansambl Latinitas Nostra, kojeg je utemeljio priznati dirigent Markellos Chryssicos te će izvesti program Händel-Porpora. Dvor će snovitim iberskim melodijama ispuniti miljenici festivalske publike, ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku, 23. srpnja s folklorom inspiriranim programom Romancero gitano.


Ulaznice za koncerte i ostale festivalske programe dostupne su preko mrežnih stranica www.dubrovnikfestival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

Foto Max Emanuel Cenčić (c) Laura Chapman / Foto Petrit Çeku (c) Majlinda Hoxha


Blic 5 - Leo Mujić
Baletna uspješnica Hamlet iz HNK Zagreb seli na festivalsku pozornicu, pod pokroviteljstvom Zračne luke Ruđer Bošković, u parku Gradac 21. i 22. srpnja, a na ovotjednih pet blic pitanja odgovorio je renomirani redatelj i koreograf Leo Mujić.

Dubrovnik u 3 riječi?
Vječit, vrućina, egzotičan.

Igre u 3 riječi?
Neophodne, dobro-organizirane, egzotične.

Dubrovačka publika?
Mješovita, dobrodošla, neophodna.

Ambijentalnost - izazov i/ili inspiracija?
I jedno i drugo. I odgovornost.

Hamlet?
Održivost, interesantnost, izmještenost.

Crtica iz povijesti - Hekuba

Iako ovog tjedna Crtica iz povijesti vodi u 1982. godinu, priča o 'Hekubi' počinje ranije. Renesansni polihistor Lodovico Dolce u talijanske stihove prevodi u 16. stoljeću latinsku, Erazmovu verziju Euripidove antičke tragedije Hekuba, a Marin Držić nedugo zatim na hrvatski prerađuje Dolceov tekst. No, ondašnja dubrovačka vlast dvaput zabranjuje jedinu Vidrinu tragediju jer tragediju tobože vrijeme „ne podnosi.“ Na Igrama je vrijeme za Hekubu prvo bilo 1959. godine u desetom jubileju kada ju u parku Gradac postavlja Branko Gavella pa potom tek 1982. godine u režiji Ivice Boban s kazališnom radionicom 'Pozdravi' ispod Minčete, koja se na početku Domovinskog rata 1991. godine opet igrala podno Minčete. Kao glazbeno-scensko djelo na 75. Igre stiže 24. srpnja u izvedbi ansambla Dialogos i Katarine Livljanić povodom 45. obljetnice upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Kreacija ansambla Dialogos, kojima će se pridružiti Kantaduri Joška Ćalete, križa Dolceovu i Držićevu verziju priče u režiji Sande Hržić koja je i sama odigrala naslovnu ulogu 1982. godine. Grci i Trojanci pjevaju i suprotstavljaju se na starim talijanskim i hrvatskim dijalektima u ovom djelu za solo pjevače, instrumentaliste i malu skupinu tradicijskih pjevača iz Dalmacije koji komentiraju radnju poput kora.
Foto (c) Marija Braut

Iza scene - Umjetnička galerija Dubrovnik

Još je dan do otvaranja izložbe Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća, a marljive i pažljive ruke pripremaju vrijedan postav koji sigurnim čini dugogodišnji partner Dubrovačkih ljetnih igara Euroherc.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.