Održana službena komemoracija na Spomen-području Jasenovac

Održana službena komemoracija na Spomen-području Jasenovac
 

Na Spomen-području Jasenovac u nedjelju je održana službena komemoracija na kojoj su sudjelovali premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te kao izaslanik predsjednice RH Zvonimir Čičak. Uz premijera, na komemoraciji su bili i ministri Predrag Štromar, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković, Lovro Kuščević, Tomo Medved te ministrice Gabrijela Žalac i Nina Obuljen Koržinek.


Tijekom službene komemoracije nije bilo govora. U počast žrtvama održan program u kojemu su, nakon minute šutnje, sudjelovali zbor Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) te dramski i glazbeni umjetnici. Sudionici su do Kamenog cvijeta došli u koloni sjećanja od Memorijalnog muzeja, a skup je završio polaganjem vijenaca i molitvom za žrtve koju su obavili katolički svećenik i muslimanski imam.

 

Zabrana Vulinu

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, osudio je zločine ustaškog režima te naglasio da se nada da je ovo posljednja godina da u  Jasenovcu ima više kolona, a za zabranu ulaska srbijanskom ministru obrane Aleksandru Vulinu u Hrvatsku kazao je da je to bila jedina opcija. -Povijest ne možemo mijenjati, ali moramo imati pravedan odnos prema onom što se dogodilo na način da se to više nikad ne smije ponoviti-istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.  Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović samo je kratko rekao kako su o odluci MVEP-a obaviješteni svi granični prijelazi. Ministar uprave Lovro Kuščević smatra da je  Vlada RH reagirala na neprihvatljive Vulinove izjave te da smatra da srbijanski čelnici moraju shvatiti da se treba raditi na suživotu i miru, čemu takve izjave nikako ne idu u prilog.

Na popisu žrtava jasenovačkog logora nalazi se 83.145 imena, među kojima 39.570 muškaraca, 23.474 žene te 20.101 dijete do četrnaest godina. U više do 1300 dana postojanja ustaškog logora Jasenovac  stradalo je najviše Srba, Roma, Židova i Hrvata. Na današnji dan 1945. 600 logoraša krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora u Jasenovcu. Do slobode je došlo samo njih 91. Preostali logoraši, koji zbog nemoći i bolesti nisu sudjelovali u proboju ubijeni su i spaljeni zajedno s logorskim objektima.

 

Predsjednica počast žrtvama odala ranije

 
Vijence kod Kamenog cvijeta, čiji je autor Bogdan Bogdanović, položila su i izaslanstva Sisačko-moslavačke županije, Općine Jasenovac, Grada Zagreba, Varaždinske županije, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, potpredsjednik saborskog Kluba nacionalnih manjina Veljko Kajtazi s članovima Saveza Roma, izaslanstva Matice hrvatske, Grada Novske,  HSLS-a,  Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" te izaslanstvo Javne ustanove Spomen područja Jasenovac. Bila je to treća od tri komemoracije koje se odražavaju u spomen na jasenovačke žrtve. U subotu su komemoraciju u Jasenovcu održali Savez antifašističkih boraca i antifašista, Srpsko narodno vijeće, Koordinacija židovskih općina održala je komemoraciju prošle nedjelje, a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović počast žrtvama odala dva dana prije službenog obilježavanja.
 
 
 
D.M./HRT/Hia
foto:
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.