U varaždinskoj katedrali u petak su koncertom Orquestra Barroca Casa da Musica i Zbora HRT-a, uz sopranisticu Saru Braga Simões i pod vodstvom dirigenta Laurencea Cummingsa svečano otvorene 54. Varaždinske barokne večeri. Manifestacija traje do 2. listopada, a ovogodišnja zemlja partner je Portugal. 

Otvorenje su svojim prisustvom uveličali brojni uzvanici, a među njima su uz gradonačelnika Grada Varaždina dr. sc. Nevena Bosilja, zamjenika gradonačelnika i saborskog zastupnika Miroslava Markovića, predsjednika Gradskog vijeća Lovru Lukavečkog i ravnatelja VBV-a Davora Bobića bili posebni savjetnik predsjednika Republike Hrvatske za kulturu Zdravko Zima, ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Republike Hrvatske Damir Habijan, veleposlanica Portugala u Hrvatskoj Paula Leal da Silva, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnici Barbara Antolić Vupora i Predrag Štromar, biskup varaždinski msrg. Bože Radoš, apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua i brojni drugi uglednici i gosti.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je prilikom otvorenja istaknuo: „Mi Varaždinci ponosimo se svojom poviješću. Postoji posebna poveznica Varaždina i baroka, a u ovih 13 dana barokni centar i glazba sjedinit će se u zanosu. Ipak, Varaždin ne živi samo u povijesti, jedna titula koju smo nedavno osvojili nas posebno veseli: prošle godine smo postali jedini u Hrvatskoj UNESCO Grad glazbe, a jedna važnih prevaga do titule bile su upravo Barokne večeri.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj. Zahvalio je portugalskoj veleposlanici na potpori i suradnji: „Veleposlanica je punim srcem ušla u projekt i dala srce i dušu da on bude uspješan. Ali, moram naglasiti i da su glavni ljudi ovoga projekta naš umjetnički ravnatelj Davor Bobić te dvojac Raymond Rojnik i Marko Topić koji sve Bobićeve umjetničke ideje pretoče u operativni dio da ovaj festival uspije. Ja vjerujem da će ovo biti 13 prekrasnih dana“ – rekao je gradonačelnik i dodao kako vjeruje da će svi posjetitelji s koncerata izaći puno radosniji i punijih duša i srca.

Svečanost otvorenja se nastavila na varaždinskom Starom gradu, uz nježne tonove fado glazbe u izvedbi Ana Lains Trija iz Portugala te spektakularnim glazbenim vatrometom.